Stijging aantal startende, maar ook stoppende ondernemingen

Uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) blijkt dat er het afgelopen jaar veel bedrijven zijn gestart met het opzetten van een nieuwe onderneming in diverse sectoren. Dit is de grootste stijging gemeten sinds vijf jaar. Een keerzijde is echter dat er niet alleen veel bedrijven zijn gestart, maar ook veel bedrijven zijn gestopt.
Starten of stoppen? 
Het kan verschillende redenen hebben waarom ondernemingen stoppen. Het hoeft niet direct zo te zijn dat ze failliet zijn gegaan. Het aantal bedrijven dat failliet ging daalde namelijk met 10 procent ten opzichte van het eerste half jaar van 2017. Het aantal ondernemingen dat starten groeiden zelfs met 2,2 procent ten opzichte van het eerste half jaar van 2017.  Bedrijven die werkzaam zijn in de bouw groeiden het sterkst. Daarnaast stopten bouwbedrijven ook het minst, ten opzichte van alle sectoren. De detailhandel deed het minder goed in het eerste half jaar van 2018. Het aantal winkels dat stopten in het eerste half jaar van 2018 was fors, namelijk: 257.
In welke provincies was de meeste groei?
De meeste groei was er in de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland. De provincie Zeeland scoorde ook zeer goed. In Zeeland was de groei in het aantal startende ondernemingen op jaarbasis namelijk het hoogst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *